Bruclass Homepage... Job Vacancies/Wanted... Miscellaneous Items for Sale... Vehicle Classified Ads Auction... Properties for Sale/Rent... Bruclass
Interest Groups
Brunei Best Auction Site

Brunei Best Fishing Store..click here.
Go to
Interest Group
Main Page
Disclaimer: Bruclass.com or any of its associated companies would not be held responsible for the contents of this site. The contents are submitted "live" by users and therefore would not permit proper editing. bruclass.com reserve the rights to edit or remove ads.


INTEREST GROUP MESSAGE BOARD

Golf
New Topic
Submit Message Here

Go back to main page of
Golf
Title: BDGA. Date: 2016-10-02 GMT: 01:50:59
To: seluruh ahli BDGA
Latest info tentang kes c khairul disue oleh president persatuan ane, ada abarnya perintah dari atas ke AG mnyuruh menyemak kes ani dan ambil tindakan yang betul. Usulnya marah tu orang di atas atu, disuruhnya liat kalau kalau ada unsur penipuan atau korupsi dilakukan oleh ahli komiti persatuan ani. Nampaknya serius sudah tahapnya krs ani. Kami, pemain golf di Brunei ani mimang merasa dukacita terhadap apa yang dilakukan kepada c Khairul. Di sebalik jasanya bermain untuk negara, dia bukan diberi tahniah atau terima kaseh tetapi dibalas dengan tindakan yang tidak masuk akal sama sekali. Bila dilihat secara mendalam tindakan ani, nyata tohor pikiran presiden persatuan bdga ani. Sudah tah ia berada di bawah telunjuk HS dan Pg S, inda lagi mau memikirkan keadaan dengan otaknya sendiri. Inda capable kah? Sia sia dapat title Sir dari Queen Elizabeth....banar tah jua nya orang, title atu kelurusan saja...sebab ia masa atu duta di england. Jadi, kes c khairul ani tetap kami ikuti perkembangannya. Kami berdoa supaya nampak siapa yang patut disalahkan. Mudah mudahan terkabul doa kami sekalian. Sadarlah Pg, dan ubah lah perangai karas atu HS dan PgS, insaf lah diri itu siapa. Tausah berlagak pandai. Tau jua orang.
From: penyokong c khairul yg se
  Reply to this Message!

Title: BDGA. Date: 2016-08-31 GMT: 13:26:51
To: saudara khairol yang gara
Saksi bagi khairol ialah semua pemain sepuloh anak sekolah atu, pro fabian dan hj ismail bapa si irwan. I dont know how the hell they will say things in pg's favor. Bersiap sedia tah kita mendengar bagaimana pegawai kita bekerja bagi bdga ani. Mungkin ndada saksi yg dapat menceritakn apa bisdorang buat dalam bilik hotel. Atu kita paham paham saja tah. Selagi dorang atu babigi palir nda jua menulak kali. Yang penting adakah cerita c khairol atu banar kah inda. Dangarkan saja tia. Masa ani loyar kita atu mana ia kan mau hearing, ia mati mati minta hakim memberi order berdasarkan ketidakhadiran c khairol masa dalam peringkat menjawap tuntutan dengan summons. Loyar kita atu takut dan dengan sedaya upaya menahan hearing.....kalau hearing saksi datang memberi keterangan. Saksi misti cakap banar pasal dorang sendiri yang turut susah masa atu. Nah, bila cerita ane kan keluar bila bicara....loyar takut. Kes kita atau tuntutan kita for defamation nda terbukti sebab perkara 'we were abanduned' itu banar. Good luck to you lah bila hearing. Thats why loyar mau manang dengan teknikality saja....dan dengan perbuatan unfair. Ia tau c khairol nda ada loyar utk defend. Apa lah otak orang brunei ani...kanak kanak pun diantam berabis.
From: loriahk simak
  Reply to this Message!

Title: BDGA. Date: 2016-08-22 GMT: 00:54:25
To: pg datu paduka (president bdga
Siapa yang sebenarnya menjalankan hal ehwal bdga ani? Yang sering kami dangar suara hj Said saja yang mengatur segala urusan komiti. Apa tah peranan Pg Datu dalam urusan ani? Patut tah kiTa nda dapat membari pendapat tentang kes si Khairol Kamis. Pada hal dalam kes atu Pg Datu yang jadi plaintiff. Tuari bila kami kan berunding dengan Pg Datu, kami dihalang oleh hj Said ani dengan keras suara. Ngian Sulong pun ikut ikutan tia jua. Kami paham tu mengapa. Pasal dorang dua ani tah bdga nda bausin. They need to stay in the komiti to use the money. Pg Datu inda tau kah politik dorang ani? Nda guna guna jadi President tu mun ani pun inda paham. Tungu nanti bila bicara saksi saksi memberi keterangan. Yang malu karang ialah Pg Datu sendiri. Semua pemain yang pigi putra cup di Manila atu dipangil membagi keterangan. Pro Pabian dan hj Ismail bapa si Erwan pun dipangil. Dangar saja tah nanti. Pg Datu tapaksa datang tu mendangarkan. Ani semua angkara dua ikong ambok anilah. Mimang dari dulu sudah ni perangai dua ikong ani. Bunyi pandai konon tapi....anglah tuhan saja yang tau. Kami sedia untuk hadir bicara nanti. Jumpa di mahkamah nanti.
From: saudara khairol yang gara
  Reply to this Message!

Title: BDGA. Date: 2016-07-30 GMT: 05:08:39
To: members of bdga (golf clubs).
It is time to do something to the present committee. They are totally useless and not honest with the fund money. For years now we didnt have brunei open. Hj said made 'no money' as the excuse, but he and few others frewuently went overseas for golf meeting even when not invited. In 2014 ysc gave $19,000.00 to finance putra cup teams to manila. The money didnt reach the beneficiaries, but the committee spent them for themselves..and thats how 'we were abandunt' came about. Mj samad made some remarks which hurt hj said and sulong. Now they are not saying words. See..even the internal people dont like these two...in fact khairul's case is all about the sakit hati of these two. They used the money for scruing prostitutes. And poor khairul has to suffer. He is getting married at the end of this month and what do bdga care for? Nothing...do you still want to keep them?
From: x com member.
  Reply to this Message!

Title: BDGA. Date: 2016-07-09 GMT: 05:49:08
To: pehin king chin
Ada bekas komiti yg menarik diri keluar dari komiti bercerita bahawa apa yg dilaporkan dlm berita 'we were abandunt' itu adalah benar. Dia adalah seorang dari rombongan yg pergi ke Manila waktu berkenaan. Katanya yg patut disue ialah hj Said dan Pg Sulong. Dua orang ini lah punca segala masalah dan punca kerosakan bdga. Pg Datu Paduka M bukan lah orang yg patut sisalahkn kerana mengheret c Khairul ke Mahkamah minta ganti rugi. Dua orang hantu ni lah yg mengasut.....kerana untuk menutup olah dorang. Mereka berugama Islam tapi bersikap bukan Islam. Memalukan seluruh komiti bdga. Komiti ini berdoa supaya Khairul menang dan dapat balasan baik sebagai ganti kerugian mengalami stress dari tindakan keatasnya. Why is Hj Said still in the komiti is a big question. So is Pg Sulong. RoS should act accordingly.
From: Comment
  Reply to this Message!

Title: BDGA. Date: 2016-06-24 GMT: 10:21:18
To: komiti
Bila brunei open diadakan? Kalau kan ambil nama saja duduk dalam komiti baik tah pikir, malu saja. Baik tah ambil hj yusuf daud jadi ketua komiti jalan pulang tu. Berapa tahun sudah brunei open ani ndada? Mengapa? Nya hj said ndada duit tapi fees dari members (golf clubs) mana? Diambil orang atu? Dulu si francis sama si maik jadi komiti mengapa boleh jalan brunei open? Datu mustapa jua tu presidennya mngapa taim biskita nda boleh jalan?tieunilommo! AGM pun kita orang jalankan nda ikut perlembagaan main gasak saja memilih ahli. Pg kamarul pun biskita telepon saja masukkan jadi komiti kononnya ia pas ujian R&A test di KK. Sebalum atu nda biskita padulikan kedia. Ngam kah tu cara atu? Orang bingkrap pun boleh jadi komiti. Macam mana kita orang bagi tau ROS ah? Buyuk kali eh? Astagafirullah ulazimmm. Adang luan eh
From: pehin king chin
  Reply to this Message!

Title: BDGA. Date: 2016-06-22 GMT: 09:55:35
To: ROS Commissioner of Police.
Please check whether committee mwmbers of BDGA are not a bankrupt. We know there are two people who are declared bankrupt. They should not hold any office in the association. It is feared they swindle money from the account or any money allocated for the association. Please check.
From: concerned.
  Reply to this Message!

Title: BDGA. Date: 2016-06-14 GMT: 01:19:05
To: muiz
Pg dato mustapa should stop harrasing khairol. He should find out from his committee what really happened to the team in manila. Where did the $19,000.00 from JBS go to. We all know the committee went for observation trip to get idea how putra cup was organized. But why the team stayed in unofficial hotel and where did the committee stay, why at different place. Pg dato must exercise intelligence in seeing all this. He should not listen to hj said on what to do. He is the captain of the ship and hj said is just a crew. Stop bullying the boy. Your reputation will be down the drain if you carry on bullying. We are watching.
From: belait rep bdga.
  Reply to this Message!

Title: BDGA. Date: 2016-05-10 GMT: 06:34:10
To: kawan khairol
Jangan itu macam kalau mau hantam pg mustapa. Dia itu orang baik dan pernah jadi duta di London. Dibagi title 'sir' lagi tu oleh Queen Elezabeth. Bukan main main tu gelan atu....dua orang ganya dapat tu gelaran atu...Begawan sama ia saja dapat tu.
Jadinya tak mungkin ia kan batindak ke atas c Khairol kalau bukan komiti bdga yg mengasut. Dorang tapaksa mengasut sebab dorang yg bersalah. Apa nda salah, dorang yg ke manila bapusu pusu berjolifoya pakai usin bdga. Lapan orang komiti (terdiri dari kawan2 hj said) yg bukan dilantik secara agm, pigi kesana konon utk meliat macam mana pilipin organise putra cup. Burit lah! Tu nah bilang orang mengangong bini2 ke bilik atas fund bdga. One of them told us this kerana ia rasa jijik dengan tingkah laku president mensue c khairol. Miman dorang yg mengasut tu.
From: muiz
  Reply to this Message!

Title: BDGA. Date: 2016-05-08 GMT: 11:22:41
To: kami iss
You patut tau bang yg pg mustapa sudah mengarahkan lawyernya menuntut duit arah khairul kerana khairul tidak datang mahkamah. This is a legal trick of highest celiber by the lawyer. Tergamak pg mustapa mengantam c khairul padahal yg c khairul cakapkan atu cerita betul. Ini pg mustapa mimang orang tua tak sadar diri. Mau jadi president bdga tapi nda tau rolenya. Melayu kuno nak jadi hebat. Astagaa..cobalah renongkan diri tu sikit...boleh kh pigang teraju tu....mana maruah nak simpan...orang cakap benar dia sue.
From: kawan khairol
  Reply to this Message!

Title: BDGA. Date: 2016-03-25 GMT: 23:35:30
To: sektari bdga.
Kenapa bdga tidak lagi mengadakan brunei open? Patutnya BO ini diadakan tiap tahun seperti yang dibuat oleh komiti dulu wahtu pehin arifin. Waktu itu brunei open adalah pertandingan yang paling grand. Players dari asean countries datang ikut serta dan semua mereka ini adalah berhendikap zero. Ini hanya tingal kenangan dan komiti hari ini adalah komiti tidor....komiti langhut, tak guna sebab bodoh. Cakap bdga takada duit tapi komiti selalu pigi manila, kl dan bangkok. Buat apa? Inilah yang abiskan duit. Sial punya komiti.
From: kami iss
  Reply to this Message!

Title: BDGA. Date: 2016-03-23 GMT: 23:48:51
To: supporter of kairol
Ini komen je, kami pikir cara yang terbaik utk prisiden bdga menutup malunya ialah dengan membayar budak kairol tu wang 50k supaya dia setuju nak 'minta maaf' cara publicly seperti yang dikehendaki prisiden ni. Kalau tak budak ni tak kan berganjak dari tindakan dia nak melawan di mahkamah. Dia tak kan kalah sebab dia cakap perkara benar dan dia ada saksi tentang perkara tu. Jika saksi saki tu beri keterangan prisiden tu akan tambah malu dan kuncu kuncu dia akan lebih malu mengenai perkara tu. Nanti semua orang tau mereka pergi manila bukn.nak tengok macam mana putra cup tu di organise tapi mereka nak asah konek je. Duit yang dibawa tu pakai bayar asam kedut pilipin ni je. Mereka tak peduli langsung tim brunei yang main tu. Mereka jauh di tempat lain sedangkan oficial xficial bdga ni kat manila duduk hotel berjolifoya. Tu la yang benar cerita dia.
From: komentar.
  Reply to this Message!

Title: BDGA. Date: 2016-03-19 GMT: 04:31:02
To: all supporting friends
Lets go and follow the case in.open court. Bring the facts up and let the president know he is not the right man to drive bdga the right way. He listened too much to h said thats his funural. We were abandoned will kick start bdga new era.
From: supporter of kairol
  Reply to this Message!

Title: BDGA. Date: 2016-03-15 GMT: 05:46:06
To: all concerned.
Stop the action kairol kamis if not there will be hearing in court where all witnesses will testify that his comment in brunei times on 'we were abandoned' were true. The action is unthinkable and surprisingly it came from a prominent person like bdga president. This reflects what an egoist person this president is....the whole bdga committee is behind him hoping that the truth will be covered by kairol's acceptance for settlement so that their reputation will be saved. But kairol's winning point is 'the truth' and witnesses will show this if they were called to trstify. Very interesting indeed and we will be in court to follow this case.
From: all supporting friends
  Reply to this Message!

Title: BDGA. Date: 2016-02-17 GMT: 01:55:33
To: Yang berkenaan.
Many believe that the current committee should be revamped totally. Man like hj said should not be in it nor pg datu M. Not progesive people.
From: all concerned.
  Reply to this Message!

Title: BDGA. Date: 2015-01-03 GMT: 05:36:39
To: BDGA.
Knapa tak de hantar wakil golf main SEA Games? Tak de yang layak ke atau yang tua2 tu masih jugak nak main? Ada budak muda yang dah boleh dibangakan tapi tak juga mendapat perhatian. Apa pasal Pengiran? Mau Seruji jugak nak main atau apa hal yang sebenarnya BDGA ni tak kesah dengan "golf development" utk Brunei ni? Kalau tak kuasa nak pandu persatuan ke tahap yang baik, bagi lah kat yang ada lesen dan boleh pandu. Tolong tengok kebelakang sikit tentang apa yang dah BDGA ni buat yang dapat dibangakan. Brunei Open pun tak larat nak buat, kahabar yang diberikan hanya 28 orang je yang main. Tal de duit ke, tapi waktu putra cup kat Manila semua ahli ikut on BDGA expenses. Main golf pulak tu dengan bayaran hotel dan segala macam. Pemain tak diambil kesah entah mati ke atau hidup. Dan bila kena masuk surat khabar mengamok nak sue budak budak tu. Apa dah jadi ni? Kenapa pulak tak jadi Mahkamah bawa budak budak tu? Ampun ampun bila le nak bangun.
From: Yang Susah Hati.
  Reply to this Message!

Title: BDGA. Date: 2014-12-30 GMT: 14:07:16
To: Comment.
It is high time for the committee to be revamped. The last Brunei Open was a disgrace a reflection of their lot.

They should know that Brunei Open is a major event, the most prestigious tournament at amateur level in the country. They should have given more attention in organizing it than other sponsored games. After all it is their only event.

Years back, the cut off to qualify was usually 156 / 158 and it was for 36 players. The last Brunei Open there was not even a cut off mark, those scoring 190s were also in.

Those years we saw skills from Taiwan, India, Malaysia and other Asean countries. And these golfers usually turned pro after few years in the amateur circuit. We were lucky to have played with them in true spirit of the game. This opportunity is now missing.

Hopefully the committee know the history of Brunei Open and hopefully too that they can bring back the environment of those years for the benefit of Brunei top players today - those young boys not the oldies. If they can not then they should know what to do. Let capable people run the committee.
From: Sad Observer.
  Reply to this Message!

Title: BDGA. Date: 2014-12-23 GMT: 07:14:14
To: Ramli C.
Betul kata you tentang BDGA ni, the recent Brunei Open prove you right. Entah apa lagi dalam rancangan persatuan ni wallah waklam. Baru baru ni ada BDGA meeting untk mencari jalan nak habiskan segala kata kata negatif terhadap mereka. Kalau mengikut kata umum, tukar saja ahli komitinya. Carilah orang yang betul tahu tentang perlawanan Golf yang sempurna. Janganlah biarkan orang seperti group ni jalankan kerja tu lagi. Tak usah lihat orang tu Dato kah kulikang kah atau orang gila kah asal dia punya akal yang ligik barang ni boleh jalan.
From: x mnteri
  Reply to this Message!

Title: BDGA. Date: 2014-12-12 GMT: 06:13:30
To: Jason King.
Kita suka komen paloi yang dilimparkan ke atas BDGA. Mimang dah tepat lah perkataan tu sebagai gambaran mereka. Yang you komen tu tentang sikap mereka yang diam membisu mengenai 'pembuyuk pembuyuk" yang bermaharaja lela di Brunei ni. You tau tak kenapa mereka diam, sebab dorang tu juga sama pembuyuk. Tak kan lah pot mau cakap kettle tu hitam. Betul tak? Nah, sekarang timbul pula satu perkara yang betul betul membuktikan BDGA ni bodoh, bahlul dan tak siuman. Kemarin mereka ada rapat untuk mengadakan pertandingan Brunei Open. Dah tu, selek pula tarikh yang singkat nak bikin ni tornamen. Tak gila kah jika dorang putuskan nak adakan pada 19hb ni? Mana ada atoran perlawanan besar ni dibuat cincai cincai macam ni. Betul biul otak BDGA ni entah siapa pula dalangnya kali ni. Dulu tahun 2011 kalau tak silap, komiti ni juga yang anjurkan tornamen yang sama secara mengeragas di BDGCC. Ingat apa jadi dgan pentertaan pemain? Cuma 31 orang saja yang ikut. Tapi dalam pogrem qualifiers di ambil 36 orang, so semua qualified. Main 100 pun qualified juga. Mana ada quality permainan kalau score begitu pun qualified. Tak tau kah 'Brunei Open' ni satu tornamen yang teragung bagi amateur di negara ni? Tak terpikir kah orang orang BDGA ni tentang hal ni? Mimang you betul cakap dorang ni binaweh punya manusia. Apa tak, dorang sangup nak sue budak kecik kerana cakap benar yang BDGA ni irresponsible. Sampai ambik lawyer nak kerjakan budak kecik tu. Astagafirullah mana akal dorang ya, simpan lobang najis kali. Belum lagi cerita pasal tekan pemain Putra Cup baru baru ni. Pemain tu semua dikenakan ikat janji tak boleh komen negatif tentang BDGA. Engkau percaya tak Jason King? Tak boleh la mimang tak boleh orang orang sekarang yg dalam BDGA ni misti kena tukar. Patut lah Brunei ni tak boleh maju.
From: Ramli C.
  Reply to this Message!

Title: BDGA. Date: 2014-10-30 GMT: 07:18:14
To: Sikretari BDGA.
Salamualaikum Tuan.
Apabila membaca komen komen dalam bruclass ani mengenai pemain pemain membuyuk waktu HM Birthday tornamen, taingat tah hamba kan kisah kisah di KK masa main ikut belawan dimana bisdorang ani jua ikut. Pendek cerita, sama jua kana kurapakkan pasal membuyuk ani, inda lain PMGC golfers main buyuk tidak pandai kira dan main kuis kuis dan macam macam lagi cakap yang inda baik. Now, soalnya kenapa BDGA nda mau ambil tahu pasal ani? Pantai is a member of BDGA kenapa prkara macam ani didiamkan saja? Ndada proof? Apa ndada proof, masa tornamen atu anam orang komiti pantai meliat kejadian atu. Proof macam mana lagi biskita mau? Hudud style? Lapas atu bila penyampaian jhadiah ada tia jua yang membuyuk ani legak legak / timpang timpang bajalan mengambil hadiah. Apa tu? Biskita cakap kan promote game ani di Brunei. Kalau macam ani kerinah peserta ikut belawan inda orang mau ikut main...sayang saja usin membayar. Coba kita pikirkan tu Tuuan. Barang ani sudah lama melakat arah nama kitani pemain Brunei. Kasian jua orang orang yang balurus pun takana oleh sebab ambok dua tiga ikong ani. BDGA mesti betulkan masalah ani jangan diam macam orang paloi.
From: Jason King.
  Reply to this Message!

    This is Page 1... Go to Page :
1.