Bruclass Homepage... Job Vacancies/Wanted... Miscellaneous Items for Sale... Vehicle Classified Ads Auction... Properties for Sale/Rent... Bruclass
Interest Groups
Brunei Best Auction Site

Brunei Best Fishing Store..click here.
Go to
Interest Group
Main Page
Disclaimer: Bruclass.com or any of its associated companies would not be held responsible for the contents of this site. The contents are submitted "live" by users and therefore would not permit proper editing. bruclass.com reserve the rights to edit or remove ads.


INTEREST GROUP MESSAGE BOARD

Golf
New Topic
Submit Message Here

Go back to main page of
Golf
Title: PMGC Going Bankrupt. Date: 2017-07-13 GMT: 07:21:31
To: hme juboq
Why hj Sani is suing the club now? It should be the other way round. He cheated the club by pocketing what should be remitted into the club's account. He did this on many occassion and all under the pretext of organizing private tournaments.
From: jo
  Reply to this Message!

Title: PMGC Going Bankrupt. Date: 2017-04-09 GMT: 01:24:07
To: members
No wonder club gone bankrupt all committee are hardup for money. Members are the one to pump in money for them to spend for personal gain. This present chairman is also doing the same thing what the famous one did. He enrich the brother through purchase of furnature with kick back on him. No wonder club bankrupt.
From: hme juboq
  Reply to this Message!

Title: PMGC Going Bankrupt. Date: 2017-04-06 GMT: 06:34:22
To: g dolah sebok
Hj, masa ani election fever d Pantai. Maklum AGM coming so dongu dongu yang kan mau subscription free atu berabis tah banar banar kan ikut. Yang sudah merasai jadi komiti tatap inda mau tingal. Hj Omar, Hj Rajak, Peter Chong, Hj Matali, Ajis Kasim dan tamasuk tah jua Pengurusi dan timbalannya. Maklum tah, $50 free bulan bulan siapa mmbari. Fund klab atu nanti dorang inas dari members. Yang penting dapatkan dulu kedudukan. Hj Sani, ia mimang sokong Pengurusi dan timbalan sebab, mun dorang kalah ia pun abis gulung tikar. Ia tau bila dorang tatap lagi memigang, ia pun sekure. Pandai tu kedayan haienng atu. Dorang dua atu sudah dibaginya makan taie palatnya tu. Lagi pun secret dorang tentang pembelian alat alat klab dalam tangannya. Mun cek pembayaran boleh keluar untk keraja yang balum siap...nda ko mati kn tu. Masa ani diam diam lepu ia hj Sani atu. Tapi secara manis ia sabotage orang orang yang mencalunkan diri bisdia. Form pencalunan ada yang dibuang. Antah kenapa nda tau. Bila diliat list yg batanding ani...banyak orang orang kelabu adap saja. Berani lagi mencalunkan diri sebagai setiausaha tu, adoi. Good luck lah PMGC dan abis lah kamu members biasa. You all bayar fees untuk dorang dungu dungu ani. Bila tah kan berahir hal macam ani ani. Peter pun pandai sudah buat promo on this present komiti. Ia kasi masuk dalam wasap memuji muji macam macam. Antaranya, komiti masa ini lah yg telah membaikkan padang menjadi bagus dan cantek. Ini baru orang taie palat, pasal yang bertungkus lumus buat kerja ialah hj Osmar, mana ada saorang komiti pun buat krja. Ini namanya claim kredit orang...lembu punya susu sapi dapat nama. Mantang mantang dalam komiti, cakap bukan main. Tapiembers tahu hal ini semua. Members pun jua tahu yang pengurusi tu tak sukakan hj Osmar. Pernah dimarahi kerna Hj Osmar mnyuruh starter menegur dia supaya jangan masuk faieay sebab licak. Dia pun marah bukan main dan mengucap hj Osmat taie palat. Adakah begitu? So, macam2 lagi lah yg keluar masa election fever ani. Yang inda mau ikut itu lah yang sebenarnya ahli yang baik. Bayar $50 sebulan, main ikut rules dan hormat kepada semua, sudah, hati senang. Kalau nda bayar lima bulan diparap komiti kononnya bad members. Jangan takut komiti itu labeh dahst salahnya, dua tahun nda bayar yuran. Lagi bida! Mana ada dalam perlembagaan komiti dikecualikan dari membayar. Komiti ada lah kerja voluntary. Orang suruh bayar sendiri free. Macam Hj Ajis sebulan sekali pun mukanya nda nampak, main di Empire saja hari hari. Tapi free subscription. Adil kah tu. Ini lah masa nya kasi keluar barang barang busuk ini. Masa election fever.
From: ewong dynasty.
  Reply to this Message!

Title: PMGC Going Bankrupt. Date: 2017-03-27 GMT: 21:58:03
To: members sejati
Kalau kitani lihat dalam whatsapp group kitani sekarang sudah dimasuki dengan masukan message tentang permintaan minta sokong untuk menjadi komiti. Yang paling hebat ialah message dari group g kamal. Secara terang terangan group ini meminta diundi dengan menyatakan perkara perkara yang mereka akan buat apabila jadi komiti. Bila dilihat perkara perkara ini, ternyata mereka mempunyai cita cita besar untuk menjadikan kelab pmgc ini sebagai kelab yang teragung di Brunei. Dan secara tidak langsung mereka menyindir komiti masa ini dan sebelumnya bahawa mereka itu tidak punya otak seperti mereka group g kamal ani.
Ini nanti akan dilihat sama ada semua janji janji ini boleh terlaksana atau tidak. Banyak ahli telah berpikir bahawa mereka tidak akan dapat menunaikan janji janji ini. Kerna terlalu berat. Dan ahli ahli juga telah menyemak wuality kandidet2 yang akan menyandang jawatan itu nanti. Nothing special semua dari golongan yang kosong saja. Ternyata mereka hanya ingin ikut serta untuk dapat free bayaran bulanan. Ahli tidak percaya mereka ini betul berkeliber, pandai dan boleh mengatasi orang orang yang terdahulu yang mereka kritik secara tidak langsung. Mereka ini cuma diheret untuk ikut serta sepert kerbau yang dibawa ke tempat penyembelihan. Kononnya untuk menjadikan pmgc kelab yang terbaik. Boleh kah? Nyatakan.lah brrapa agaknya belanjawan yang akan dipakai untuk mencapai hasrat ini. Jangan nanti ada cakap 'manakan boleh tercapai dengan kewangan yang sedemikian kecil'. Jika itu dikatakan nanti, komiti lama akan ketawakan dengan sekuat kuatnya. Dan akan bertanya dengan sindiran 'mana tia'. So jika calun calun ini terdiri dari orang orang yang benar benar paham dengan responsibiliti masing2, dan dengan bantuan kewangan yang cukup, maka boleh lah ditungu. Kalau tidak tausah lah cakap itu ini, baguslah berterus terang bahawa yang sebenarnya hanyalah untuk jadi ahli free, bukan ahli komiti yang berkerja. Jaga, ahli akan melihat apa kemajuan yang nampak nanti. Tabalkan lah dulu muka sebelum masa nya supaya tidak terasa malu.
From: g dolah sebok
  Reply to this Message!

Title: PMGC Going Bankrupt. Date: 2017-03-06 GMT: 03:21:44
To: PGA
Ucapan masa penyampaian hadiah atu sangat memalukan, tidak kena pada tempatnya. Instead of cakap berterima kaseh kpd perserta, cakap pasal minta petunjuk dari tuhan tia pulang. Macam tah semua pemain atu orang islam. Ndada profesional eh....bapantun tia lagi...eh mbari gali eh. Orang, cakap lah pasal cuaca ah, keadaan course kah, ani pasal mngapa pertandingan atu cuma dua hari dan penarangannya nda tambus. Nda orang merati. Hancur eh. Mbari gali!
From: member jahat
  Reply to this Message!

Title: PMGC Going Bankrupt. Date: 2017-03-04 GMT: 21:41:51
To: wong wong wong
True, most members feel they are being ripped off their money for joining the Open. Baju and topi for One Hundred dallars are not what they expected to get as goodies. Only 42 people played and the final pairings for the qualifiers are added with three unnamed people. We suspect these slots are for the committee like ajis kasim, ji sani, jainal, saidi, ji matali, peter, ji isak, ji jawawi, and some invitees who are catagorized as vip. And they will not pay a single cent and will get prizes bought using the fee collection. These are the type of people who want to be respected and their arrogance in thinking they are good puts members off.
Lets see if our guess is correct. They will fill up the empty slots in the finalist list.
Membari muak!
From: PGA
  Reply to this Message!

Title: PMGC Going Bankrupt. Date: 2017-02-28 GMT: 11:28:44
To: members
Sapa mau main Pantai Open bila dua hari saja main utk mncari 24 finalist saja. Fee nya $100.00 nda mahal kh tu. Nipu jua penganjur atu. Adang luan.what brain do the people in the komiti have? Gila kali. Thats why when you have goblok memerintah, abis kucar kacir. Suruh tia mnjaga malam saja mnijar atu nda layak buat pentadbiran tu. Buka tutup pagar.....ok lah. See how they do for the club? They dont have grey matter in the head.
From: wong wong wong
  Reply to this Message!

Title: PMGC Going Bankrupt. Date: 2017-02-01 GMT: 03:37:14
To: pg DS
他和clubisdead弄阿查体vitiesaswhatit手榴弹奔
From:
  Reply to this Message!

Title: PMGC Going Bankrupt. Date: 2017-01-01 GMT: 00:55:09
To: for general info to ahli klab
1) Komiti dikcualikn kluar duit bila main pakai buggy
2) maneger misti main bila cheman main
3) ges durang free tapi misti bataroh dan kalahkan diri
4) main misti kasi prioriti, kasi jalan kalau durang slow misti sabar
5) bila tonoman skor tetap main under
6) main tetap satu flite tak boleg quiri
From: pg DS
  Reply to this Message!

Title: PMGC Going Bankrupt. Date: 2016-12-31 GMT: 01:56:42
To: pnyokong komiti
Kamu adalah pembudek tak tau jahat baik. Mimang banyak ahli klab tak suka dengan cara dan tingkah laku kebanyakkan ahli dalam komiti sekarang. Berlagak besar tak mau menerima pendapat members. Mudah2 an masa AGM nanti semua akan disoal. Kami mahu dengar apa jawapan yang diberikan. Tapi kami dah tau semua akan jadi emosinal. Manager akan tetap dengan suara sarutnya dan itu ertinya orang tak tau apa apa kerna kosong. Kepada mu penyokong angkat lah palir komiti sampai tingi dan isaplah puas2.
From: proboyono
  Reply to this Message!

Title: PMGC Going Bankrupt. Date: 2016-11-25 GMT: 01:24:57
To: PDPS
PDPS, you mind your own business. You pun sama kalau jadi komiti. Mana ada orang jujor dalam dunia ani, siapa jujor dia rugi apa tah lagi bila ada kuasa. Dalam sikit masa lagi ada pilihan komiti baru, cuba kita ikut batanding, sebalum atu bapidatu kita dulu dapan members. Mun kita berani, jangan cakap saja, buktikan lah keberanian atu dan kepintaran kita menjalankan pentadbiran. Jangan mahu kritik saja kalau untuk membina inda mengapa, ani membelasah orang saja. Apa, kita ani orang surga kah? Mua mu ah!
From: pnyokong komiti
  Reply to this Message!

Title: PMGC Going Bankrupt. Date: 2016-11-22 GMT: 03:45:53
To: members
Selain dari padang (course) tidak ada apa yang dapat dibangakan tentang klab ini. Yang paling dahsat ialah komiti dua tahun terahir ini. The worst dalam sejarah Pantai. Itu kerana adanya hj sani di tampok managment klab. Pentadbiran kucar kacir tidak terarah, buang duit banyak kepada perkara yang tidak tentu, membuang pekerja sesuka hati kerana kononnya ia tahu mereka itu pemakan dadah, buat pagar sana sini seolah olah pmgc ini tempat memenjarakan orang salah. Kerja tidak pandai hanya pandai cucok juboo. Ampuu jainal sanip sampai kantut busuknya pun ia cakap wangi...atu banaaa...hantap upa.
Sekejap tadi ada orang bagi tahu hj sani sudah buat oder baru...menutup course pada jam 5 petang. Alasannya tidak dibagi tahu.
Nah, nyata sudah kebodohan orang ini. So, kita tanya dalam hat, layak kah orang ini berkhidmat sebagai maneger klab? Entah bahlol mana kah yang melantik ia. Mimang orang itu pun sama dua kali lima bodohnya.
Di sana sini orang cerita bahawa Pantai ini adalah kelab keluarga chairman. Komitinya semua ada kaitan saudara. Patut jua meeting 4 orang saja yang meeting untuk menantukan apa saja perkara. Pakai duit juga orang orang ini yang mngatur. Bukankah benar komiti kali ini yang paling terok dalam sejarah?
From: PDPS
  Reply to this Message!

Title: PMGC Going Bankrupt. Date: 2016-11-05 GMT: 03:17:45
To: former member.
Is Pantai really bankrupt as claimed by the komiti? Then why waste more money on trip overseas using club's fund? The Bogor trip (jelajah Bogor) is purely waste of money. If it was really an official trip to renew reciprocal ties with clubs there, why seraban komiti had to go? In the past only Manager and Captain went for the club. But then the club was financially sound so no problem if all the expenses were fully covered by the club. And, we got results successfully. The present komiti doesnt have the skill to negotiate like those people in the past. What can you expect from simpletons. Buka pagar tutop pagar boleh lah. So, this Bogor trip is like the KK trip, where once again position is wrongly used. Komiti has abused the position. KK trip was marked by giving of golf bag as memory of visit. This time another bag will be given again. So is the club really bankrupt? And who made it bankrupt? They all are no better than Datu Malai Ali, the crook of the highest degree and the worst of them all.
From: pg ds
  Reply to this Message!

Title: PMGC Going Bankrupt. Date: 2016-10-27 GMT: 06:09:12
To: all concerned.
This is just a comment. Bruneians generally are parasites and always like to take advantage on foreigners cari makan in Brunei. Kim's case is in point on this. Dato Malai is not just a trickster but he is also a conman who victimised foreigners having business here. Kim should engage a hitman to eliminate him. The current committee are too stupid to see what damage he had caused to the club. Fixed Deposit gone converted to current account so that money can flow out at his fancy and will. All who have dealings with the club lost everything, he would not care unless those people are related to him. Ampit mengampiti principle. Members are stupid lot and they will remain so until hari kiamat. This is the life in this country. Small fish eaten by big fish and big fish become victim of giant fish. Thats the rule they like to be governed with.
From: former member.
  Reply to this Message!

Title: PMGC Going Bankrupt. Date: 2016-10-27 GMT: 03:15:16
To: group ke KK.
The true story is Mr Kim is cheated by Dato Malai when he was the chairman of Pantai. During his term he used Mr Kim as his vehicle to syphon money from Pantai account. He also used Sunlit, Hj Rahman Mudim Bakar, SHARIKAT seri jaya, and Kimkor to bill the club excessively so that they would give kickback. The present manager was one of the people yang subahat dengan Dato Malai mengkempiskan akaun, jangan ia kan pura pura inocent. Mana tia tuan Jainal punya cakap duit kan babalik. Mana tia? Abis ada lah.
From: kim
  Reply to this Message!

Title: PMGC Going Bankrupt. Date: 2016-10-20 GMT: 08:08:17
To: komiti.
Kes si Kim sudah selesai bayar kah? Bila aku dan kawan2 member pantai main di sutra harbour, tadangar orang sana cerita pasal kes Mr Kim lawan Pantai di Mahkamah. Dorang mengata Kim dibully komiti Pantai, tidak mahu membayar tuntutannya membuat buggy track. Ketawa basar bila menyabut klab Pantai Mentiri seolah olah memperli. Kami pun tersingung lah oleh kata kata begitu lalu kami terus jalan. Bila kami abis main dan mandi di locker room, baru kami tahu rupanya Mr Kim is a member of Sutera Harbour dan kana galati di KK pasal ia menjadikan KK as second home. Benar kah kelab Pantai sudah bankrupt dan komiti tidak mahu bayar duit klaim bagi kerja yang dibuat Mr Kim? Malu eh. Kenapa begitu kan? Cerita ini sudah sampai di seluruh Sabah dan Labuan.
From: group ke KK.
  Reply to this Message!

Title: PMGC Going Bankrupt. Date: 2016-10-17 GMT: 03:06:17
To: concerned group in pmgc.
Salamualaikum, BDGA jangan dibawa bawa dalam kemarahan kita. Tidak ada kaitan kami dengan kemerosotan kewangan Pantai. Yang memberi Pantai bankrup ialah Datu Malai masa ia memigang komiti selama dua term. Habis fixed deposit klab dipakainya konon untuk membaiki lapangan. Tapi bukan. Untuk mmbayar hutang syarikat atas nama bininya (RO) dan untuk poketnya. Kalau disiasat dari file pmgc, kita boleh tau siapa siapa yang bersekongkol dengannya mengempiskan akaun pantai ani. Yang maseh lagi dalam komiti masa ani tu nah hj sani. Ampit tu kali ia atu disuap oleh datu malai pasal ia groundsman masa atu dan segala work order dibari melalui ia. Idris apa tah lagi, ia PA datu malai lusir sana lusir sini mngurus suruhannya. Sampai ke China tu kana bawa membali buggy kuning. Jadi, nda kana mengena dengan BDGA pantai habis duit hinga berhutang. Jangan silap.
From: ahli dlm klab yg ahlibdga
  Reply to this Message!

Title: PMGC Going Bankrupt. Date: 2016-10-17 GMT: 01:14:30
To: excom pmgc
Pantai patut keluar dari menjadi ahli dalam BDGC. Rugi saja membayar fee bulanan kalau dorang (bdgc) tidak buat apa2 untuk mengadakan Brunei Open dan mengkordinate segala perlawanan golf di negara ini. Siapa pun boleh membuat trnament di Brunei ani atas nama charity, pada hal untuk fardah dorang. Tipu semua, mahal lagi entrance fee dorang kenakan. Sial, knapa BDGA berdiam diri? Apa guna jadi ahli kalau macam ani. So, since pantai ndada duit, bayar hutang bank pasal datu malai, buggy maintanence pun sipar, knapa mau byar fee to bdga when they are inactive. Masa ani dorang mau sue kanak kanak di Mahkamah. Mihir eh. Buat centeralize hcap pun nda tabuat. Anglah!
From: concerned group in pmgc.
  Reply to this Message!

Title: PMGC Going Bankrupt. Date: 2016-10-14 GMT: 03:51:09
To: wang kadir.
Mengikut audit report tahun lalu (2015), kelab maseh membayar hutang ke Bank. Bila ditanya hutang apa (masa AGM), itu tidak dijelaskan dengan detail, cuma dijawab dengan kata kata ringkas 'hutang lama dari kerja komiti pembaikan'. Dan diberi kata kata penyambung oleh pengurusi bahawa komiti sekarang akan selesaikan semua hutang dan kembalikan kedudukan kewangan menjadi stabil.
Apa ceritanya sekarang? Mudahan saja berhasil. Bukan sebaliknya.
From: come on hj.
  Reply to this Message!

Title: PMGC Going Bankrupt. Date: 2016-10-10 GMT: 06:16:26
To: me.
Latest info dari orang dalam, bahawa maneger tidak akan mengantar entry form members Pantai kalau orang itu tidak beli insuren dari kompeni kawan nya. Dan dia sudah menghubungi KGM mnyuruh list nama2 yang diberinya jangan diterima. Ini lah akal maneger otak badukang, nda habis habis menyusahkan members. Lain jua orang nda bapalajaran ani, mengampu nombor satu. Main chairman main jua ia. Kalau manager dulu mana macam ia, tungu 4.30 abis opis hrs baru ia main. Manager ani manager taipow, apa pun nda pandai buat. Mambaie galee wang opamu atu. Udah tah driving range kau pasang pagaa, ani lagi ulahmu, bida hantap tu buatnya hatimu atu. Bila semua kang members bapakat menyooh kau dipecat, miah mata mu. Mun kejahatan saja yang kau buat nda olah dangan kan baguna kau lagi nih tu. Sadaa jua kau dikit deh.
From: oma
  Reply to this Message!

Title: PMGC Going Bankrupt. Date: 2016-10-06 GMT: 16:36:03
To: members
Terlanjur kita cakap cakap tentang 'pmgc going bankrupt'ini, mari kita cari mengapa klab ini jadi bankrupt. Setelah berdiskusi begitu lama dengan members tertentu, maka disenaraikan sebab sebab itu mengikut konsensus bersama, penyebabnya ialah komiti tadbir itu sendiri dan bukan dari masalah lain seperti yg dilaong laongkan oleh hj sani dan chairman. Dorang matimatimengatakn 'members tak bayar subscription'. Proofnya adalah seperti berikut:-
1. Mereka tak bayar $50 sebulan
2. Mereka are exampted daripada byar lavy
3. Mereka juga tak bayr sewa buggy
4. Meeting hanya datang utk minum dan makn dan tapauutk rumah
5. Bila ikut trnament komiti byar sikit saja eg last HM trophy, komiti byar $30 saja dibanding $80 bagi ahli biasa
6. Komiti buat rancangan utk projek yg dapat bagi kickback
7. Dan yg paling terok ialah projek yg dikeluarkan dari otak chairman. Eg dato malai kluarkn fixed deposit utk buka current akaun dengan facility overdraft sampai $600K, dan recently mngubahsuai receiption room dengan membeli alat perabut dari kompani adik kandung sendiri (dapat kickback dan kompani dibayar dulu walaupun kerja belum siap) itu lah hj sani punya pukulan.
Tengok lah semua perkara perkara ini..semua kluarkan wang. Ada kh komoiti dan chairman peduli? Jawabnya tidak. Doranglah kulprit menghabiskan wang klab. Bodoh lagi tu....orang curi duit dorang diam saja. Malah ikut cara atu utk kepentingan peribadi. Tak malu kh curi duit members utk kesenangan diri sendiri?
Sekarang members tak byar 3 bulan subscription kena suspen. Dorang ada yg sudah 8 tahun dlm komiti satu sen tak ada bayr. Adil kh itu?
So geng mari kita ganyang komiti ini supaya sedar kan diri bilang orang. Dorang ni semua mengamah saja!.
From: wang kadir
  Reply to this Message!

Title: PMGC Going Bankrupt. Date: 2016-10-05 GMT: 08:58:25
To: wang kadir.
Members should be informed about the financial status of the club. Is the club making progress from its operation. Dont just say club has no money no money no money because of bad debters. What are your plans to overcome the problem. Share with members so you can get feed back or even proposals from them. There are so many brainy people who are members. Use them. Be open about your limit in making the club a better club.
From: me.
  Reply to this Message!

Title: PMGC Going Bankrupt. Date: 2016-09-28 GMT: 08:47:04
To: raman raja lee
Do you know brapa duit klab bapakai utk membali segala perabut kayu yang telampau banyak atu? Cakap klab ndada duit, bayar bonus pekerja pun nda tabayar, tapi tabali kursi meja kayu atu....banyak lagi....murah kh tu? Bahapa tah banyak banyak atu? Kami dangar yang mnjual atu ada kaitan saudara dengan nombor satu. Patut tah berabis membali....tolong sodara rupanya. Huh! Bila lagi? Ia tah masanya ni musim bakuasa ani, mun sdh nda jadi bos mana lagi balaku tolong. Tapi, duit atu duit members dan dipakai utk tolong sodara, walaupun barang yang dibali atu not to members liking sebab bukan priority. Alat machine yang diperlukan untuk course maintenance pulang dikemudiankn. Tapi mun sodara atu jadi agent perkakas atu....lain tia ceritanya tu. Tolong sodara lagi tu.
Nanti AGM kitani liat report dari auditor, mimang ndada bakira kali pebelanjaa alat alat perabut ani. Kanyang sodara eh! Bayakal!
Pot is calling the pot black. Sama jua macam datu malai stail nya eh. Antam tia!
From: wang kadir.
  Reply to this Message!

Title: PMGC Going Bankrupt. Date: 2016-09-22 GMT: 21:44:58
To: ex kapten.
wang,ko mimang pandai bapikir. Apa yang ko cakap tu lurus tu. Members ane 99% buduu, nda tau meliat ulah orang orang komiti yang belingkok dan yang lurus. Nda tau duit klab kluar untuk keuntungan dorang. Sama saja crita ane dari jaman datu malai. Kalau ada projek ada side kick untuk dorang. Mengapa orang macam ane nda kana laporkn arah anti korapsin atau polis payah kan dipikir. Ia tah...bodoo kn?
Ane karang bulan ampat ane AGM ni untuk memilih komiti baru. Hj sani mimang sudah sedia dengan rancangannya ni untuk tatap duduk dlm komiti. Alum tia lagi sadar yg ia ani nda ada isi kepala nda tau apa apa. Coba tah liat karang mun ia nda tapilih..mimang ia minta honorary member tu, macam kawannya g omar. Antah apa yang dorang paham tentang ani dari pengertian Perlembagaan Klab atu. Anglahhh! Hantap opa! Manijar konon, langsung nda tau apa apa. Knapa tah Saidi atu lantik ia. Dorang rantikn g jaidin pasal cheman nda suka ia sabab ia sama g osmar mnagor ia masuk fairway pakai buggy masa padang licak...huh semua members tau tu. Hj sani lah yg mngasut ia cakap macam2 mmburukan orang. Cheman pun satu jua....nda ia tau sani ani kaki bodek kh? Selalu tu bila cheman ada main, mimang g sani ada. Cuk juboo hantap eh.
Baik th ingat ingat jangan th lagi jadi members bodoh. Jngn lagi biarkn orang orang macam ane jadi komiti. Buang tia dari pos nya sebagai manijar atu. Rules golf punia nda tau. Nda da standed eh. Ketara rakus usin atu. Ia th ex kapten janan ikut kempen dorang. Start sdh ni dorang komiti ani malobi members. Si Braim pun mula sdh mngampiri saidi tu. Ada makna tuuu..
Liat saja th karang.
From: raman raja lee
  Reply to this Message!

Title: PMGC Going Bankrupt. Date: 2016-09-21 GMT: 08:08:15
To: raman raja lee
Kadang kala terpikir dalam otak kenapa orang mahu jadi komiti klab walau pun tidak tahu apa apa atau kurang isi kepala. Banyak orang seperti ini berlumba lumba minta dipilih jadi komiti dan ada yand sudah berbaik baik dengan orang komiti mengampu supaya diangap baik dan mnyokong apa yang mereka buat. Pokoknya tabiat ini tidak akan hilang. Satu lari satu datang. Semua sama motifnya. Mau free bayar bulanan, free main trnmen dan free bayar buggy. Buat keraja? Huh, langsung tolol. Buat pagar, buat renovation opis, buat cctv untuk mliat jubor pekerja ada lah. Kan halnya. Yang bodoh nya knapa tah members tidak nampak semua ini. Bodoh buduuuu.
From: ex kapten.
  Reply to this Message!

Title: PMGC Going Bankrupt. Date: 2016-09-05 GMT: 15:15:22
To: kptn.
Kalau inda salah, dulu masa dato malai, yang jadi penglima nya ialah hj sani dan hj idris matnor. Dorang ani lah yang jadi anjing dato malai. Semua urusan dorang yang buat. Bali buggy kuning pun dorang yang uruskan. Yes, dorang ampit bagian. Masa atu moto dato malai ialah 'ampit mengampiti'. Ya, duit klab lah yang dorang gasak hinga habis. Dan sekarang ani hj sani ani jadi manijer tia pulang. Mengapa ito macam awang saidi? Kita orang baru inda tau jahat baiknya orang yang kita bagi pos manijer ani. Mengapa kita inda selidiki baik baik, pandai kah inda orang ani. Ia atu hardup kn usin saja tu. Mana tau apa apa kan dibagi tugas sebagai manijer tu. Kalau kita suruh tanam bunga ok lah atu ia punya speciality tu. So mana kan ia mau mamburu dato malai sebagai pencuri duit klab. Ia jua yang terlibat. Abarnya repot cbt sudah dibuat tapi ternyata ini cakap kelakar. Siapa sekarang buat perkara yang sama? Tausah lah kami semua tahu kerinah abiskita. Kanyangkan dulu ampalus saudara mara dengan duit klab....lepas atu members ditageh untuk mengisi tabung. Bodoh punya keraja. Orang curi duit ketawa members sakit. Bagus kh ini cara?
From: raman raja lee
  Reply to this Message!

Title: PMGC Going Bankrupt. Date: 2016-08-15 GMT: 04:31:02
To: limbahadur gurung.
Another term wasted. Money in the bank were swindled and no action taken. Stupid bunch kasi malu bangsa saja. Ditambah lagi dgn kehadiran stupid manijer. Tambah tia lagi kemerosotan kelab.
From: kptn.
  Reply to this Message!

Title: PMGC Going Bankrupt. Date: 2016-07-31 GMT: 02:07:05
To: yang berkenaan.
Kenapa komoti suka hati saja bawa orang luar main tanpa bayar? Jangan begitu sudara nanti kita orang juga yang malu bila ahli komplin masa agm. Kita orang mahu jadi komiti bukan pasal mahu improb course tapi mahu free dua tahun. Itu saja. Kita orang bukan bagus punya orang pikir pun tada boleh itu ini mahu iksin saja. Tingo itu kapten dia punya muka pon datada nampak mahu kasi improb members punya habit main gop. Bila ada tornamen baru dia datang itu pun ikut main saja. Bukan macam kapten dulu, dia hari hari jumpa members main tanya sama diaorang ada komplin kah tida. Bila tengo orang tada bawa sandbag dia tegor dan dia cek orang ada handikap kah tida. Groundsman pun hari hari datang tengo keadaan apalagi bila hujan kuat turun. Sekarang punya groundsman ada ini macam kah? Poh lah! Tada guna punya worang. Itu ppn dulu punya time jadi chairman itu baru standard punya worang. Hari hari datang tengo staff kereja dan round course dua kali satu hari. Tida pandai miss dalam dua tahun. Sekarang mana ada itu macam. Tidoo saja pigang juboo bini. Bila datang kelab main sama manija satu round rrlepas itu balik. Apa lah ini macam. Bagus sama member pun tada tapi member yang kasi wang bulan bulan. Kalau semua member mogok tida mahu bayar apa macam? Itu pun tada pikir kah? Kalo dia kesian sama member dia misti kasi itu koomitiii tidoo bayar duit bulan bulan. Taosa kasi free..dulu punya komiti mana ada free kerja lagi bagus pasal semua ada otak punya orang. Semua orang ada pangkat tingi tapi tada ambong. Semua boluntari kerja dan tada curi duit kelab. Members pun siok dan standard main tida buyuk punya main. Boleh lagi bikin itu macam kah?
From: limbahadur gurung.
  Reply to this Message!

Title: PMGC Going Bankrupt. Date: 2016-07-30 GMT: 05:36:31
To: wang kadir
Do you know how much are spent in making the receiption counter? So much furnature are acquired and the cost of fixing this and that is believed to be in hundred thousand. Club no money? Then why spent it on something does not benefit the general majority except these two people, one the boss because he wants to leave his legacy behind and people will tell tale in future that the club house is beajutified by him...and the other person is of course the contractor and supplier of the furnature. You can guess who...blood is thicker than water. Help your family first before others...like malaiali's style. Now by next month every player has to register at the new counter. And pay before they can even sit on their buggies. And those jalan kaki have to pay $3 for lavy. Hj sani has constructed a fence to keep this idea working. But the committe are all exampted from any payment. This is what peter chong strive for by getting elected....everything is free. Members have to pay $50. each month and you know what, these donkeys laugh at them and demand to be respected. Do they deserve that? They are getting from bad to worse. Even the chairman is getting dumb from term to term. We had crook who swindled the club and now we have somebody who approves all what he did.
From: goh king swee
  Reply to this Message!

Title: PMGC Going Bankrupt. Date: 2016-07-20 GMT: 06:54:41
To: kpd yang kuat komen di sini.
Ani saja yang ku baritau arahta, jilama yang membuat klab Pantai ani binkrup ialah kaparat yang banama Malaiali. Mustahil jua kita inda kenal orang ani. Ia ani tah yang menipu kerajaan, menipu kontraktor kontrektor yang ada projek dengan kerajaan. Dan bila ia jadi pengurusi pantai, abis usin fd pantai atu di with drawnya dan di masukkan di bibd dengan akaun biasa. Oleh sebab duit atu banyak- dua juta labih, maka ia minta bank facilities dengan bibd dan boleh dapat overdraft sampai 600K. Sudah atu apa lagi...ia buat projek klab dan bagi work order pada invited contractors (si jackson ting inda tingal) dan bayar dorang ani labih pasal....untuk kick back arahnya. Cuba tah, nda ko mati kan tu...abis jua duit klab tu mun empat tahun ia main kick back saja. Si Yusuf Latip dan G Sani pun ampit ni...pasal dorang ani tah tali barutnya. Ani jadi manijer tia pulang orang atu. Sekian dulu nanti sambung crita macam mana duit klab abis.
From: wang kadir
  Reply to this Message!

Title: PMGC Going Bankrupt Date: 2016-07-09 GMT: 06:06:46
To: Pengurusi E C PMGC.
Pesan kami pada tuan pikirkan dulu segala saranan orang orang kita dalam komiti atu. Adakan diskusi dengan ahli ahli lain yang tahu dan mahir dalam bidang pentadbiran. Kami lihat kita mengikut segala cakap hj sani, macam orang takana ilmu kata kukang. Pada hal kita labih tingi pikiran. Jangan tamakan cakap nya, nanti kita nampak bodoh. Ia itu hanya punya tikad untuk duduk dalam komiti saja krana mau free member. Ia itu kedayan luki satu sen pun ia kira. Jaga lah diri kita.
From: wang Jamal yang Disingkir
  Reply to this Message!

Title: PMGC Going Bankrupt Date: 2016-06-24 GMT: 09:59:43
To: hang jebat.
Bos kita tau kah mengapa komiti buang hj jaidin dan ambil hj sani jadi manijer? Pasal, hj sani maucapkn hj jaidin nda tau apa apa untik meningikn kewangan klab. Ia hari hari bamain sama ceman tuan jainal dan manjuhu jubonya mngatakan keburukan hj jadin saja. Hari hari ceritakn pasal ia dan hj osmar inda baik. Kononnya ia hj sani ani pandai macam mana kn membari klab bausin. Nah, anitah jarum cucuk juboonya atu bajalan. Ceman ani pun talor tia jua, inda mau selidiki bakgroun hj sani ani macam mana ulahnya dalam jabatan dulu. Padahal hj omar palak palak siring nya mngapa nda ia batanya. Now ikut tah saja cakap hj sani atu. Tangung tah sendiri keburukannya. Tewas paloi. Bali saja tah perabut peradian atu konon untuk sif duit...sif apa tu. Keraja balum siap cek bayar awal...hj sani mati mati mnyuruh hj saidi menyain utk membayar. Lurus kh tu? Sama jua cerita macam datu malai. Hj sani kan...?
From: ngian ternyaya.
  Reply to this Message!

Title: PMGC Going Bankrupt Date: 2016-06-22 GMT: 10:16:38
To: Member pantai
Members are responsible to put right people in the committee. Over the years simpletons also can hold office in the committee. If you dont know what simpleton is look in yhe dictionary. If you elect dungu then the dungu will perintah you with stupid rules or peraturan. What you see around in pantai proves this point. If you look back the previous committee, they were all men with brain and they were mostly top govt servants. No peon, no prison guard and no meter reader...and the quality of their service was beyond measure..they did not build pagar macam sekarang. They did not think of making receiption counter. The club eas a plain simple building and yet it functioned properly. Fund was not depleted like what happened two years ago. It now appears it is going to be repeated. So, blame yourself for electing dungus. Serve you all right.
From: hang jebat.
  Reply to this Message!

Title: PMGC Going Bankrupt Date: 2016-06-12 GMT: 07:11:40
To: pemerhati setia.
biasalah siapa jua kitani ani orang inda berguna diorang atu lebih penting tu tapi inda diorang berfikir tampa kitani club inda beusin,baik lagi chairman dulu tuan hj japar dari pada yang ani TAIE PALAT ingin hatinya saja membuat club atu..tahu ku kan ulahnya tu mun prasan sama sama bertugas adang luan inda berkat makan usin ani ingat ingat mati
From: Member pantai
  Reply to this Message!

Title: PMGC Going Bankrupt Date: 2016-05-27 GMT: 22:03:23
To: pemerhati setia.
Kalau cerita ni betul, ini adalah satu kesalahan di segi pentadbiran persatuan. Mengikut apa yang dilakukan oleh komiti terdahulu, ikhlan untuk mengaji seorang manager misti dilakukan. Kerana manager ini berfungsi sebagai pentadbir kelab untuk kepentingan semua ahli. Itu bererti dia mestilah berpengetahuan dalam ilmu pentadbiran dan mahir membuat kerja tulis menulis dalam bahasa ingris dan melayu. Kenapa ini diketapikan? Vice chairman memberi hj sani apoinmen ini secara bersurat dan ini salah dari segi peraturan. Apa kelab ini dia punya sendiri? Kelab ini bukan syarikat, dia bukan tak tahu kebolehan hj sani. Kelab ini bukan satu kedai jual bunga. Semua pegawai penjara tahu dia hanya boleh buat kerja tanam bunga dan cucuk juboo bos. Itu kehandalannya dan tak heran lah kalau vice chairman ni sudah tamakan taie palatnya. Tanya Ali Rasid,Hj Omar, Hanafiah dan siapa saja kerja di penjara, semua tau tentang orang ini. Dan adakah vice chairman paham akan lantikannya ini? Bolehkah members setuju? Adang luan!
From: osmar jau dong.
  Reply to this Message!

Title: PMGC Going Bankrupt Date: 2016-05-20 GMT: 17:14:26
To: semua ahli pmgc.
Kami baru dapat tahu confirmed report bahawa hj sani telah dibagi apoinmen letter oleh saidi, vice chairman membari ia jawatan sebagai manager kelab dgn gaji $2500. Apa kan ni? Kel s b bapa bisdorang kah ni? Adang luan gila macam ani eh. Hj sani jadi manager? Ya rabi ya tuhan ku....anu luloi atu? Subahan allah! Apa dah jadi ni....apoinmen ani misti berikhlankn bukan suka suka hati bisdorang macam ani. Duit gaji atu dari member kenapa member dibelakangi? Sadar kh saidi ani? Mun nda tau kn peraturan jangan memandai mandai. Eh mulaaq ju? Nampak otak melayu ani mengadaian....hantap bodohnya.
From: pemerhati setia.
  Reply to this Message!

Title: PMGC Going Bankrupt Date: 2016-05-18 GMT: 06:48:32
To: hj Or.
That is abusing the power. I mean the komiti is so talor and they dont know the perlembagaan. Orang melayu bila nda bepelajaraan tapi memigang kuasa....abis lah. Bertindak tanpa ada rasionalnya asal ikut rasa saja, sudah gohet. Katagori ahli atu nda dipahami main antam saja hj omar penjara pun dapt jadi honorary member...murah mertabatnya kedudukan atu eh. Apa jasanya pada kelab, mun jadi ahli pun baru dua taun, lapas atu jadi komiti ikut grop on off udah tia jadi urang besai kelab....jadi ahli kehormat tia lagi. Nda ko mate kn tu!
From: liau saban
  Reply to this Message!

Title: PMGC Going Bankrupt Date: 2016-05-12 GMT: 05:50:27
To: pengumuman pada semua.
Latest discovery. List nama di bawah 'honorary member' nujubilah banyaknya. Yang terahir nama hj omar pun masuk. Apa jasa dorang ani arah kelab? Siapa yang stupid fool mengaprobkan ambok bilang ikong kan? Hj Sani kah? Patut lah pegawai yg inda batauliah memigang kuasa jadi kedayan cekok tia jadinya. Banyak sudah didapati bercangah dengan perlembagaan kelab. Mana nda yg menempurong mentadbir. Isok isok dibuatnya penjara di gop kourse ani. Atu bukan nya habaaa tu.
From: hj Or.
  Reply to this Message!

Title: PMGC Going Bankrupt Date: 2016-05-11 GMT: 22:17:43
To: komentar
Members too tolol tidak ada otak dan picaya sangat kepada keling melayu bekas sut kerajaan. Kenapa jadi bodoh hinga sekarang belum lagi adu sama polis itu keling melayu tipu kelab. Takda yang berani apatah lagi orang komiti. Mana yang sudah bertahun tahun dalam komiti terlibat sama. Bodoh lah!
From: cegu juwwi
  Reply to this Message!

Title: PMGC Going Bankrupt Date: 2016-05-11 GMT: 08:39:35
To: komen saja.
Bila agm mengunakn sistem macam pilihan raya, itu pasti akan menjadikan komiti itu berpuak puak. Lihat dan renongkan agm yang telah lalu. On off merupakan gerakan yang kuat menyokong orang orang komiti masa ani. Semua geng dan seperti kata chairman dalam wasapnya kepada hasan...'tidak disangka pihak musoh terkejut melihat sokongan yang begitu kuat'. Chairman mngangap yg ikut bertanding itu musoh...bayangkan! Waktu zaman dulu agm tidak pakai paper nomination, main angkat tangan saja and the result...very committed komiti. Members mesti tau paper nomination ani direka oleh c kaparat malaiali. Yang sebenarnya ia mau kontrol komiti dengan orang orangnya....ada vetting lagi tu...so siapa yg tidak sejalan dengannya tidak diterima sebagai candidate utk bertanding. Niatnya? Utk mencuri duit kelab. Ini bukan andaian tetapi kenyataan. Kenapa duit kelab tohos? Apa jadi? Dan tabiat malaiali ani pun sudah diikut komiti masa ani. Beli barang kelab siapa yg supply? Abang? Adek? Saudara? Nya orang ambil kesempatan lah...if malaiali can run away with million why not take the opportunity. So ini punca agm berkomplot. Mau kuasa and eliminate the check and balance. That is my comment. Mudahan jua komen ani salah.
From: komentar
  Reply to this Message!

Title: PMGC Going Bankrupt Date: 2016-05-08 GMT: 10:34:38
To: chairman and committee.
Stop doing stupid things using members money. Now you put up fencing at the driving range when you said the club has no money. Are you collecting the three dollars for this fence? If you dont want non members to be on the course you deploy your staff at the starter. Where are they? If they are notbrave enough to stop them, then the captain should be there to take charge. Where is the captain? Why cant he be like Pehin Ariffin? Pehin Ariffin did not get free subscription yet he was doing his part well. Now tell me what this present captain does? He is only good acting like bouncer terrorising members. Hj Zakaria, Agness and Angee already kena by him talking like gangster. Is the chairman going to tolarate this kind of attitude...so sombong. Bodoh! The club depends on money from members they shd know that. They shd know how they won the election during AGM....it was all berkomplot komplot,bapakat macam orang politik batanding undi. Macam c taie.bila tapilih ambong macam orang banar. Ani tah talatah komiti. Minta dihormati digalati diangkat palir disanjung tingi. Mengamah!
From: birdiemen.
  Reply to this Message!

Title: PMGC Going Bankrupt Date: 2016-04-04 GMT: 02:40:31
To: exco members.
You are all bunch of incapables who won the election thro cheating
From: ex cptn
  Reply to this Message!

Title: PMGC Going Bankrupt Date: 2016-03-25 GMT: 11:35:26
To: komiti pmgc
Knapa hj jaidin dibrhantikan dan hj sani dijadikan manajer? Hj sani ada banyak rekod nda baik dalam komiti pantai. Antaranya ia jadi talibarut datu malai dalam skim mengampiskan tabung pantai. Semasa berkhidmat dlm kerajaan dulu ia hanya pandai menjuhu jubor bos nya dengan menanam bunga di rumahnya. Lain kerja nda tau apa apa. Dia hanya pandai ampu saja hinga ali rasid pun panas hati. Sekarang dalam komiti pmgc ia jalankan lagi jarumnya menjuhu chairman...hari hari main sama sama sambil cerita buruk pasal orang. Dan ia sudah berjaya meracun chairman sehinga apa ia cadang kana ikut. Bodoh betul chairman ini.....si penanam bunga dapat bodohkan dia. Anglahhhh....hantap opa mu wang
From: g soot
  Reply to this Message!

Title: PMGC Going Bankrupt Date: 2016-03-23 GMT: 23:58:10
To: w t wan
The audit report should be out now. This is the practice in the past. Members would like to read before coming to the agm. During datu malai's time this report was not given at all. See the plot to swindle the fund? Hj suny was deeply involved in this plot and we heard he is going to be made gm. How stupid we can be if we agreed.
From: g badar
  Reply to this Message!

Title: PMGC Going Bankrupt Date: 2016-03-20 GMT: 02:52:13
To: chairman.
Regarding Kim's claim for payment, he actually can file for pmgc's bankruptcy. This is not going to be good for the club. To ignore the claim is a stupid act especially when the club's lawyer has advised the club to pay. We know it was Aziz K who influenced everyone in your committee to ignore the claim. And of all the people you listened to this advice. We bank people know that pmgc is operating in insolvency. We know DM took all the money and you are keeping wuiet about it. Where is your loyalty to members?
From: w t wan
  Reply to this Message!

Title: PMGC Going Bankrupt Date: 2016-03-19 GMT: 04:39:56
To: exco of pmgc
Napa g sani d lantik jadi gm tanpa iklan? Napa tia mikin biul komiti ani? Wake up tuan2 jangan luan gunakn perasaan dan mngangap apa abiskita buat atu d aprob members. G sani atu kan batapak tu dlm komiti tapi pamandai kuk wow song...langsung bajabir tu otaknya. Malu jua pantai kn ba gm orang macam ani. Tanam bunga boleh lah.
From: goh
  Reply to this Message!

Title: PMGC Going Bankrupt Date: 2016-03-15 GMT: 05:54:00
To: komiti
Kenapa some of you guna coupon to escape paying the three dollars levy? Apa ni wang maniger banar kah g omar buat banyak coupon untuk main free. Ada inside people bacrita ni liau bukn main main ni. Mimang th jua bila malayu memerintah....macam2 tipu daya keluar. Mengamah!
From: ec kapitan
  Reply to this Message!

Title: PMGC Going Bankrupt Date: 2016-03-03 GMT: 06:18:30
To: si otak terokol.
Come on lets be serious about the club's situation once and for all. According to inside people the club still have over 200k utang that needs immediate attention. If this is reliable to be believed then we can raise this issue in the coming agm. What is this liability and when did it come about. More interestingly issue of 2.5m in baiduri taken out by dm should also be raised and committee people shd not get offended and remain silent because most of them know about tt jhis especially hj sani. He was the knight of dmwho acted beyond his power.5t He should )tbe brave to say on this. Members should not be scare or protective on dm. Time has come for every to be brave. If you are a crook say to members you are a crook.
From: goh k c
  Reply to this Message!

Title: PMGC Going Bankrupt Date: 2016-03-01 GMT: 02:11:01
To: honorable people in the komiti
Kami bersimpati dengan abiskita mngenai keadaan kewangan kelab pada masa ini. Subsidi dihentikan oleh mentri pembangunan kerana sebab sebab tertentu dan abarnya abiskita telah merayu kepada pihak yg teratas di negara ini, namun hasilnya kosong. Malah abiskita dibagi tau dengan kata kata yg kesat dan merangsangkn kemarahan. Ya, patut jua abiskita selidiki betul betul mengapa subsidi selama empat tahun ($800k) ditiadakn. Gunakan akal abiskita dan buat keputusan yang sepatutnya dibuat bukan menindas ahli dengan menyuruh mereka membayar segala macam bayaran. Itu pikiran singkat. Apa yang tidak singkat?
Pertama arahkn semua komiti members bayar yuran bulanan sama seprti member lain. Jngan dengar cakap c peter chong tentang 'privilege' ahli komiti. There are so many members who are willing to work as komiti without fee examption. Those yg mengatakn memperjuangkn lima puloh ringit free ini adalah orang opportunist. Semua mau free dan semua pura pura kerja. Kerja apa? Kedua, semak akaun klab dariula mula dm memigang klab. Apa terjadi dengan perbelanjaan dan apa yg dibuat dengan wang subsidi. Dengan daleh untuk meningi taraf klab dia buat rencan mnjadikn pantai sebagai course yg teragong di Brunei. Buggy diadakan dan akademi diadakan tetapi wang projek projek ini kenapa tidak mncapai matlamat yg dihasratkn? Tetapi wang banyak dikeluarkn. Tidak berbaloi. Dan bila disemak dari kontraktor2 yg melaksanaknnya semua charge lebih supaya dia dapat kick back. Nah coba abiskita usahakn menuntut wang ini. Paling mudah buat repot polis atas tuduhan penyelewengan. This is serving two purpposes 1. To clear him if there is no evidence 2.to bring him to court if he acted wrongly. Coba ini dulu sebelum impose levy dan segala macam tindakn pikiran pindik. Apa yg biskita lakukan akan menghalau members dan ini tidak akan menaikkn wang kelab.
From: si otak terokol.
  Reply to this Message!

Title: PMGC Going Bankrupt Date: 2016-02-29 GMT: 10:31:27
To: members.
Club has no money not because members dont pay subscription the club has no money because datu malai stole it. Committee shd make police report on this. When he took over as chairman he did a presentation accusing ppn depleted the account. That was a trick to make people believe so...so that what he would do later would get approval.
From: scam buster.
  Reply to this Message!

Title: PMGC Going Bankrupt Date: 2016-02-25 GMT: 05:13:05
To: kawan kawan skelian.
Sebagai pemain yg serius ia akan suka kepada gop course yang punya tee box bagus,fairway bagus dan green yang bagus. Ia tidak akan tertarik dengan keindahan klab house, facility klab yg cangeh, segala dekorision yg menawan dan mahal. Itu tidak penting baginya. Pantai seharusnya punya kriteria ini dan jngan teikut ikut cara klab gop lain beroperasi di negara ini. DM telah membuan usin ketana mahu menandingi klab lain yg indah, kaya dan punya matalamat lain (korporate reason) memutik wang semahal mungkin. Konsep Pantai diubah dengan bision nya yg bersandark angan angan belaka. Ahirnya duit abis mengusai barang yg inda berpaidah. Konsep Pantai ialah utk rekreasi pegawai kerajaan. Jadi walau keadaan padang nda berapa bagus, itu sudah cukup mencapai maksud pembinaan Pantai.
From: honorary member yg terbia
  Reply to this Message!

Title: PMGC Going Bankrupt Date: 2016-02-12 GMT: 06:28:43
To: all members.
Ini lah akibatnya memilih ahli komiti pakai group macam pilihan raya politik. Berkempen kempen macam si taie, konon melawan pihak musuh dan pihak individu yang bertanding. Group on off yang diketuai oleh si asan telah menyerlah dan pnyokong pyokongnya semua datang. Bila manang wah gembira sehingaengluarkn ucapn tahniah ddan dengan komen yg somboong 'tidak disangka pihak musuh merasa terperanjat melihat sokongan begitu banyak...' terima kaseh asan! Begitulah geriahnya rasa waktu itu...tapi....sekarang apa cerita? Kenapa mau resign bila subsidi kana stop? Mana pnyokong2 on off ah napa nda tampil kedepan bersuara. Kami dengar betangkar tah pulang sama sendiri. Knapa inda usulkan macam ani...'eh kamu kamu dlm komiti baiktah kamu byar jua $50 sebulan...usin habis sudah dan kamu pun tidor dalam komiti...apa paidah kami mmbayar utuk kamu..' atu baru tah on off...kemarin on hari ani off. Baru jadi member enam bulan sdh jadi vice chairman. Wow!
From: lo poh chai
  Reply to this Message!

Title: PMGC Going Bankrupt Date: 2016-02-08 GMT: 02:27:04
To: members.
The following issues are important for the coming agm (on financial matters)
1. Do the current committee know what were spent by the previous committee and what was the amount.
2. What was the rationale for withdrawing fixed deposit (2.5m) in baiduri to open current account in bibd with overdraft facilities? If this matter is not known why do the current committee keep quiet.
3. Will the members of the present be compelled to pay the 50 dollars monthly subscription on reason that their appointments are voluntary jobs.
4. What is the daily collection from buggy fees.
It is in the interest of the club that the committee should commit their efforts to think rationally. Members are judging your compentency.
From: old group.
  Reply to this Message!

Title: PMGC Going Bankrupt Date: 2016-02-05 GMT: 07:21:15
To: committee members.
It is suggested that all committee members should pay the monthly subscription fee of 50 dollars with immediate effect. There should be no examption to them.
From: member lama.
  Reply to this Message!

Title: PMGC Going Bankrupt Date: 2016-01-23 GMT: 21:30:32
To: Alaian.
Knapa prkara ni d diamkn jika benar? Komiti skarang seharusnya brtindak sekurang kurangnya coba mngetahui perkara ni demi kpentingan ahli klab. Ini kerja komiti dn ini responsibiliti mreka dlm masa prkhidmatan dua tahun. Mreka tak boleh takut untuk mncari kbenaran. Apath lagi masa ni gomen dah tarik balik bantuan 200 ribu setahun. Komiti patut cari dn bawa dalang yg mmbawa fund klab kmpis sehinga brhutang. Yang salah harus dhukum bukn dbiarkn. Apakh ertinya komiti itu kalau coma duduk brpelok tubuh mrugikn klab dngan free subscription 50 ringit seorang stiap bulan. Ada lebih baik gunakn duit tu untk mmbyar bonus pkerja. Mana otak? Pkai ler jngan buntu. Pkerja brmati mtian brpanas brhujan d padang, tak ksian kee.. Astagafirullaaa.
From: mata mata geruda.
  Reply to this Message!

Title: PMGC Going Bankrupt Date: 2015-12-16 GMT: 22:19:05
To: members of the club.
The yellow buggy was supplied to the club by Seri Jaya sdn bhd at the cost of eight thousand bnd each for fourty buggies. That means total money used was 320 thousand. But the supplier tge buggies which cost them eight hundred bnd each so that means for fourty buyyies they paid 32 thousand bnd only. They bought them in China and these people went there for the purchase - malai ali, datu yakub, idris, kim, hj raman mudim bakar and one of the serijaya staff. pmgc made payment in full for these buggies for 320 thousand and the money was cashed by jaidin and given to the group. Custom tax was only sixty dollars each as it was declared one thousand two hundred dollaes each and this was done with the help of hj khalid who was a member of the club. So this was one incident how they made the club bankrupt. What happen to the yellow buggies now? They were never used because they were substandard. The money were pocketed by the group and used on their entertainment and screwing. Do you all believe this story? Idris or jaidin might tell you quietly because they did not get anything.
From: Alaian.
  Reply to this Message!

Title: PMGC Going Bankrupt Date: 2015-12-14 GMT: 03:34:58
To: komiti jawatan kuasa..
Diminta segala laporan mengenai kewangan dijelaskan dalam perjumpaan Financial AGM tahun depan. Kalau dapat AGM itu awalkan lagi harinya tak usah ditungu bulan tiga kerana keadaan kewangan kelab sekarang benar benar sudah meleset. Kelab hanya bergantung pada subscription dari members (lingkungan 500 aktif members dan ini bererti cuma $25ribu satu bulan). Subsidi kerajaan sudah ditarik dengan tidak ada penerangan tetapi dikhabarkan bahawa the new minister pembangunan tau bahawa duit sumbangan dari kerajaan selama ini telah disalurkan kepoket individu yang berkuasa dalam komiti. Ini tambah nyata dengan rekod yang ada bahawa dia telah mengeluarkan duit simpanan tetap (fixed deposit) dari akaun di Baiduri dan menyimpan duit itu di BIBD denan current account, bukan simpanan tetap dan account ini diberkan overdraft facility sampai enam ratus ribu. Sejak itu duit kelab keluar denan tidak putus putus dengan tidak bersebab. No record were made on these withdrawals. Sehinga audit report tahun 2014 menyatakan "big sum not accounted for were untraced". Tapi anihnya komiti tidak bertindak untuk mengetahui perkara ini. Diharap AGM depan ini akan membongkar semua ini dan dapat memberikan jawapan kemana larinya wang berkenaan. Kalau boleh perkara ini dibawa ke pengadilan undang undang. Komiti misti berani jika mahu mendapat sokongan berterusan dari members. Kita punya duty to correct all the wrong doing of the previous people. You have to show your credibility to members bukannya mengatakan "itu adalah kejadian diluar kuasa kami sebagai komiti sekarang".Kalau itu jawapan, bagus terjun saja di pond 18 dan jangan timbul lagi.
From: sekawan ahli gila gila.
  Reply to this Message!

Title: PMGC Going Bankrupt Date: 2015-12-08 GMT: 23:56:48
To: sektari hj sani.
Coba usahakn menulis laporan tentang situasi kelab pada masa ini terutama sekali tentang kewangan dan apa rancangan yang disusun oleh AJK. Boleh buat? Jangan biarkan members lantong lantong nda tau apa apa macam si paloi membayar bulan bulan, tapi nda ada faedah sebagai ahli. Kita free. Tamasuk tah jua yang lain atu. Adil kan tu? Mun kan dapat free saja jadi komiti inda kita malu kan? Setau kami kita yang paling lama jadi komiti ani dan kali ani, kita sangup jadi sekatari walaupun kebolehan tulis manulis kosong. Kalau dibandingkan standad kita dengan aimulah datu chua dooi ma, jauh macam langit dan bumi jauhnya. Tapi apa boleh buat biskita bapakat bila buat kempen jadi komiti. Si Asan lah jadi dalangnya yang membawa geng geng off on mengundi. Ani nah...apa jadi semua nda ngam, pasal nda tau apa kan dibuat. Saorang pun nda ada perasaan malu dan menarik diti. Rugi $50.00. Bah cuba tia buat laporan atu. Kami tungu di notis bod.
From: awang hasan.
  Reply to this Message!

Title: PMGC Going Bankrupt Date: 2015-11-28 GMT: 10:08:02
To: gong yam goon
Chairman should bubarkan the komiti and call for election to select new kom members in view of the komiti's spilitting into two camps. No subsidy and yet still being subsidized by members. Tak malu kah? Muka dah tua2 mau mati bilang orang mau tunjuk lawa lagi...kerja tak ada. Menyampah bilang ikong. Ptui...! Kerjalah cari duit utk kelab. Tu datu malai curi duit engkau orang diam. Bagal!
From: siam.
  Reply to this Message!

Title: PMGC Going Bankrupt Date: 2015-11-23 GMT: 14:06:26
To: sam yong kang
Actually komiti should lodge report against datu malai for cbt on club's money. Why did he transfer club's fd to bibd under current account but wt overdraft facilities? Smart people would have known his motif but none in the committee were smart. All brainless creatures.
From: gong yam goon
  Reply to this Message!

Title: PMGC Going Bankrupt Date: 2015-11-16 GMT: 09:20:37
To: spy mahkamah yg jadi ahli
Skrang subsidy kana tarik balik so apa komiti mau buat? Why dont they volunteer towithdraw their $50. subscription? They shd lead by showing example. Mana tia mua2 yg madah kediri brkerja utk kbaikan kelab ah? Hantap muha..mngamah bilang orang.
From: sam yong kang
  Reply to this Message!

Title: PMGC Going Bankrupt Date: 2015-09-04 GMT: 00:27:05
To: Members.
Masa ani Mr Kim sudah tukar target dalam tindakannya di Mahkamah. Instead of Pantai now he is suing DM. Madjek jadi loyarnya dan masa ani ia sedang sibok untuk membuat settlement dengan loyar Mr Kim. Apa yang sudah dipropos inda disetujui oleh Mr Kim pasal offer atu kurang dari yang dituntutnya.
Tapi mengapa tuntutan ani dikininkannya ke Pantai sedangkan yang kana sue DM? Adakah Pantai agree untk membayarkn tuntutan ani untk DM? Kalau Pantai agree, sama jua ceritanya tu. Tapi Pantai can sue DM for the money paid to Mr Kim. Hopefully macam atu otherwise rugi Pantai tu, sudah tah bejuta juta duit Pantai di krok nya ani lagi...abis tah usin kelab cuma cuma.Pandai babi atu, krok tah jua banar. Patut tah Pejabat Ugama nda dapat mmmbawa ia ke mahkamah pasal kesnya berzina sama bini orang. Bila hari bicara ia kluar negri iksin meeting lalau nda meeting bercuti babulan bulan. So the kes trpaksa kana tangoh sampai masa ani. Lapas atu entah macam mana kes atu nda lagi jalan. Patut ACB siasat ni.
Ini lah yang terbaharu dari mahkamah. Members patut ambil perhatian dan komiti misti tau apakan dibuat. Mun nda tau baik tah terajun dalam pond hole 18 atu bagalau biskita semua. Members menyuraki dari atas.
From: spy mahkamah yg jadi ahli
  Reply to this Message!

Title: PMGC Going Bankrupt Date: 2015-08-30 GMT: 00:52:42
To: sekretari pmgc.
Membari malu jua khabar ani. Sekurang kurangnya kita siasat perkara ani dan buat penarangan utk menutup kemaluan kelab (bukan pucong atau buit). Sebagai sektari ini keraja kita bukannya kan bapalok tuboh diam diam wang...basaa jamu kuasa sektaiee ane pintaa buatnya tu otaknya. Kami tahu jua yg kita atu tababit dalam kes si kim mnsue kelab. Mengapa kian? Ampit usin kita kah dibaiee datu malai? Atu banaa....dada ulah kn baani mnyisat apa yg ada dalm bruclass ani. Hantap upaa...patut jua kita nda mau mlapas akan jawatan dalm komiti
.. miatu upanya.
From: saudaaa mu.
  Reply to this Message!

Title: PMGC Going Bankrupt Date: 2015-08-23 GMT: 03:47:18
To: datu seri pelawan.
Banar kah ia keluarkan duit fixed deposit di Baiduri akaun dan pindahkan ke BIBD dengan current accaunt sahaja? Bukan kah itu perbuatan yang merugikan kelab? Semua faedah simpanan jadi hilang cuma cuma. Kenapa sebegitu bodoh? Nah, ini lah kerja seorang penyamun, dia buat ini sebab dia boleh gunakan duit itu kononnya atas keperluan kelab. Dan sekarang setelah dia kenyang akaun kelab tingal kosong, malah berhutang lagi kepada BIBD oleh kerana kiraan overdraft.
Soalnya sekarang, kenapa kelab berdiam diri sahaja. Apa kah komiti tidak punya keinginan untuk menyiasat kebenaran hal ini? Tidak kah terpikir bahawa ini perbuatan jenayah jika benar?Mustahil pengurusi sekarang tidak paham perkara Iini selaku bekas pegawai polis yang berpangkat tinggi. Jika dia dan komiti berpikir kenapa sekarang tindakan misti dibuat, kenapa tidak masa pengurusi sebelumnya. Nah di sinilah tangung jawap sebagai komiti dapat dilihat. Ahli akan berkata shabas jika komiti bergerak ke arah perkara ini. Caranya mudah saja, buat laporan ke polis dan cc laporan itu ke ROS dan ACB. Hj Hamdani tak usah takut dengan fakta yang you were in the committee during the material time. Jangan sampai you diajar berbohong sekali lagi.
From: joni kapung
  Reply to this Message!

Title: PMGC Going Bankrupt Date: 2015-08-21 GMT: 13:41:34
To: Observer.
Latest turn of event shows Kim suing Malaiali instead of the club.Now his lawyer is looking high and low to brief witnesses Jaidin, Sani Bakir and Idris Md Noor so that they will say things in Malaiali's favor. His lawyer, Amadzak is said not keen to defend the case because of the nature of the defendant a habitual manipulator and croked.It appears a settlement will be proposed for lesser sum than what Kim is claiming. But Kim will definately refuse the offer and he intends to expose in open court how he was tricked, bullied andcheated by the defendant. Members of the club should hear the trial and if possible get it tecorded and then play the recording in the club. I will be present because I am a long time member of the club and it really hurt me when 2 anf a half million were stolen by this man. He withdrew fixed deposit in Baiduri and put it in BIBD under current account but this account had overdraft facilities up to six hundred thousand. You tell me how stupid those people in his committee were. Those were cows and know nothing about running of a club. We should drag them to court diring this trial.
From: datu seri pelawan.
  Reply to this Message!

Title: PMGC Going Bankrupt Date: 2014-12-31 GMT: 18:22:36
To: Cegu.
Members have the right to demand the present committee about the usage of club's fund during Malaiali's time. Members can sue them if they failed to do this. It is because the fund were their money. Hj Japar should know this being a high govt officer before. He should not think that being chairman he should be respected. No, that is wrong thinking. If the fund were wrongly used he should act on it accordingly. Members will respect him more if he did that.
From: Observer.
  Reply to this Message!

Title: PMGC Going Bankrupt Date: 2014-12-20 GMT: 11:03:11
To: Observer.
Correct. Bukan saja kelab yang bankrup, malah selurus syarikat yang ada business dealing dengan kelab juga bankrup. Itu lah kehebatan Arab Keling yang kononnya datang dari negeri arab. Waktu dalam eletrikal dept juga dia buat hal begini. Sampai syarikat anak buah dia sendiri habis lingkup. Dia yang kenyang anak buah tu gulung tikar. Boleh percaya kah orang macam ni. Kita tau anak anak dia semua benci kan dia. Nyaris membunuh dia dengan kereta. HM was right in removing him from office in MinCom. He was tricky and very corrupted.
From: Cegu.
  Reply to this Message!

Title: PMGC Going Bankrupt Date: 2014-12-13 GMT: 00:14:30
To: Pengasut Mati.
I dont know who you are but you got valid point in saying bad thing to the committee about the missing money. I believe PY knows the story. He was the treasurer then and he was the right hand man of the chairman who transferred all fixed deposit from Baiduri to BIBD on normal banking account but this account has unlimited overdraft facility. I believe he was directly involved in this matter and thats why my friend you can never get the committee move on this. That chairman is a smart thief. If you are a member of the club, you can say goodby to your money.
From: Observer.
  Reply to this Message!

Title: PMGC Going Bankrupt Date: 2014-12-05 GMT: 03:10:17
To: Semua Ahli Kelab.
Terbukti Komiti kelab takut menyiasat kemana larinya duit dalam akaun sehinga habis apabila Malaiali keluar. Takut mencari jawapan mengapa fixed deposit di baiduri dicabut dan dimasukan ke bibd. Takut mengapa Malaiali tidak melarang mengapa saudaranya Yusuf Latip menaikan gaji dua pekerja sampai lima ratus seorang pada hal ia tau perkara ini adalah satu penipuan untuk memakai duit kelab bagi kepentingan saudaranya itu. Apa punya komiti, tidak bertangung jawap. Sangup beraksi sama members macam si taie. Ini kah yang dapat diharap? Dorang tau Malaiali krook basar tapi takut biji sudah kacut. Duit kelab sudah lesap dorang tak kesah. Ini macam kah anak tempatan?
From: Pengasut Mati.
  Reply to this Message!

Title: PMGC Going Bankrupt Date: 2009-09-08 GMT: 08:06:13
To: Datu Ahmad Yusof
The current turmoil in the club management is all because of you. You are the one who literally put Datu Malai to be the chairman. You and your gang (Hj Kamal, Hj Ahmad Zainal, Hj Said, Hj Jawawi and few other Hajis) ran a strong campaign not to put PPN back as the chairman. In fact you conspired with the outgoing chairman (Pg Datu Mustapa) not to accept any other nomination to stand against Datu Malai so that he would be unopposed. Now you appear to have regretted your stupid move. Your line of questioning during the last AGM (after you get so fed up with DM dishonesty) show your remorse feeling. Well, there you are you get your balasan for being jahat sesama manusia. Now go and lick DM's balls lah. You and your sense of judgement!
From: Kasim Selamat
  Reply to this Message!

Title: PMGC Going Bankrupt Date: 2009-07-19 GMT: 05:16:55
To: Observer
PMGC masih ada duit kah?
Nah sekarang baru tau yang sebenarnya siapa yang deplete the fund. Dulu mula2 ia baru jadi chman, is hebohkan PPN dan Dato Amad habiskan duit kelab. Ada taklimat lagi tu untuk members (di buatnya masa penyampaian hadiah golf competetion). Ala...trik si badar rupanya, supaya ahli2 bahlul samua atu banci arah diorang ani. Nda tau strategi "putar belit"nya". Ani nah picaya tah lagi cakapnya. Mana tia Hj Hamdani orang ACB ah? Ia tau banar ni keraja chaman ani. Kurapsin kurapsin kurapsin saja taunya.
Sakarang ani ia ada tiga(3) buah kareta ia bali dari fund kelab. Samuaa dari hasil dari"consultation fee" buat tadbir kelab. Bali buggy ia dapat $1800.00 sa buah dan kelab ada membali 40 buah. Kali tia barapa duit kelab di majuhnya si kaparat ah. Atu baru buggy, yang lain lagi? Abis abis!
Ia tah ia baguna Datu Yakub dan Ps Yusup di komiti atu.
Tapi abarnya chaman dangan Datu Y ani inda lagi ngam. Pasal chaman inda balurus cakap. Janji bisdia kelab mau bali 200 buah buggy dari kompany Datu Y dengan harga $8000.00 sa buah. Janji sudah tu, dan diorang pigi ka China maliat buggy murah. Dapat, harga ganya $1200.00 sa buah (anu nda ada qualaity)> Yang ada bagian: chaman, Datu Y, Hj Raman Mudim Bakar, Kim, Jaidin, Hj Idris. Inda tau barapa saorang tapi yang tantu chaman 1800.00 sabuah. Tapi chaman nda jadi bali 200 buah ganya 40 saja. Ia tah Datu Y basungut.
Mana inda duit kelab habis. Eh bukan PPN atau Datu Amad tu ah. Si chaman gila atu kali ah. Inda picaya liat akaun kelab. Dan apa usul golf course masa ani.
Mana tia ACB ah kana bribe oleh chaman kah?
From:
  Reply to this Message!

Title: PMGC Going Bankrupt Date: 2007-07-27 GMT: 03:11:25
To:
okay tu wang jgn kebalikan sendiri saja sal terbang terbang ani..apa bukti yang seruji atu ba hutang ada bukti arah kita kalo ada tulis surat arah committee attached report ia behutang n biar bisdia memikir kan n sal 5 orang seflt atu tulis jua arah committee
From:
  Reply to this Message!

Title: PMGC Going Bankrupt Date: 2007-07-26 GMT: 10:13:21
To:
Apa tau mu pasal inda begaji. kalau usin mu dari sana kana makan tampa pengatahaun mu, tahu kita kan ? Saya nada pilih malai,yakub jadi comite. Nada pengalaman comite pernah keluarkan orang sebagai ahli,main golf 5 orang se flight, chairman main golf pelahan, ahli pulang terpaksa menunggu,balum ada sejarah. Orang berutang inda di tagur, menyuruh jua main ? Seruji atu pun beutang, kena ia pulang inda di suspend. Apa inda ahli berkata kata. Marah inda wang.meluruskan saja. Baik macam ani. Jangan luan membodohkan kami, beterabangan karang api nipis kerumah masing masing. Jangan...Jangan.
From:
  Reply to this Message!

Title: PMGC Going Bankrupt Date: 2007-07-26 GMT: 03:05:07
To: Awng J
dosa ani Tuhan saja yang tahu kitani inda dapt menilai orang atu dr kulit buku saja aku member jua duit ku ada jua di Kelab atu sepertia yang ku ckp kan kitani liat dan dgr bisdia committee atu bukan ba gaji cuma menolong membisai kan and kenapa masa agm atu inda bacakap kitani jua memilih and support sepatut nya kitani jgn ckp patut nya beri support n beri cadangan okay tu jgn marah..k
From:
  Reply to this Message!

Title: PMGC Going Bankrupt Date: 2007-07-25 GMT: 05:27:16
To: Observer
You are right but how do you know that PMGC going to Bankrupt. Pls dont speak if you doesnt know what going on at PMGC. Me as are member where we observe PMGC getting bettter not like before even heavy rain at nite time we still can play the next morning even more playable in the afternoon..Sorry
From:
  Reply to this Message!

Title: PMGC Going Bankrupt Date: 2007-07-25 GMT: 05:21:50
To: Urusetia PMGC
alkum wang kalo inda tahu cerita yang sebenar jgn buat mulut bisdia atu inda jua main pagi sebelah ptg jua and jgn memakai nama urusetia PMGC..baik jua sedar sedar kan diri bedosa mengatakan orang ani..okay
From:
  Reply to this Message!

Title: PMGC Going Bankrupt Date: 2007-08-08 GMT: 04:00:36
To: X
(Edited 2007-8-08:) KBYMM di bandar bersama rakyat sempena Hari Jadi Keputeraan Baginda 2007, awak biar suruh orang lain main golf untuk membuat pilihan di Pantai Mentiri ? Kamu semua yang main dan yang keraja untuk kerajaan Kebawah Duli Yang Maha Mulia sepatut berada di bandar untuk menunjukan Taat,Setia kepada Raja..... Makan gaji buta. Patut di buang keraja kamu ani. Orang lain yang inda berkeraja,yang memohon pun inda kana padulikan, pulang yang sabar,menunjukan jua kesetianya arah Raja . Patut di buang keraja kamu ani. Si Malai orang kuat kamu katanya. Membelakangi Raja !
From: Urusetia PMGC
  Reply to this Message!

Title: PMGC Going Bankrupt Date: 2007-07-22 GMT: 00:23:44
To: JPKE / member
To all PMGC Members,

You all have the right as member of the club to know everything and dont wait for AGM. I would like to propose to all members of the club, if you all dont want to see the club going BANGKRUP, prepare petition letter and send to ROS to dissolve the whole comittee rather then making noise in this website.
From: Observer
  Reply to this Message!

Title: PMGC Going Bankrupt Date: 2007-07-21 GMT: 08:28:12
To: Malai
Sorry, Im not addressing you as Dato coz you are not a clean man. I want to know why this members are commenting on this issue ? Is it true PMGC is bankrupt. You said the previous chairmans use members money ? The last financial AGM there are still alot left ! So funds was used, but there are still money in the savings. Now ! WHY are the members saying that PMGC is going bankrupt ! It wasnt before, why during your unprofessional chairmanship ,this statement is voiced out. That makes you the worst of all the chairman of PMGC ! EXPLIAN !
From: JPKE / member
  Reply to this Message!

    This is Page 1... Go to Page :
1.